Sunday, 5 April 2009

Albrecht Durer

Θα μπορούσα να γράφω ολόκληρα κατεβατά για τον Durer, θα περιοριστώ όμως στα βασικά!

Ο Άλμπρεχτ Ντύρερ (Albrecht Dürer, 21 Μαΐου 1471 - 6 Απριλίου 1528) ήταν Γερμανός ζωγράφος, χαράκτης και μαθηματικός. Υπήρξε σημαντικός καλλιτέχνης της εποχής του, συμβάλοντας καθοριστικά στη διάδοση των ιδεωδών της Ιταλικής Αναγέννησης. Έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του στη Νυρεμβέργη, που αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα της Γερμανίας, αλλά ταξίδεψε αρκετά κι επισκέφτηκε την Ιταλία δυο φορές, γεγονός που επηρέασε βαθιά το έργο του, από το οποίο ξεχωρίζουν οι ξυλογραφίες και τα χαρακτικά. Τα έργα του διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη κι αργότερα απέκτησαν παγκόσμια φήμη.

Γνωστά έργα

Φιλοτεχνημένη το 1514, η Μελαγχολία Ι ίσως είναι το πιο αποκρυφιστικο χαρακτικό του Durer: ένα παγκόσμιο αριστούργημα, που η περίπλοκη ερμηνεία του αποτελεί πάντα πρόκληση για τους μελετητές.
Επάνω σε μια νυχτερίδα με ανοιχτά φτερά υπάρχει η επιγραφή του έργου, που αναφέρεται στο πρώτο στάδιο της μελαγχολίας.

Ο Άγιος Ιερώνυμος Στο Σπουδαστήριό Του. Αυτό το χαρακτηκό χρονολογείτα το 1514 που θεωρείται από τις καλύτερες χρονιές του Durer ως χαράκτη. Το δωμάτιο μέσα στο οποίο ο άγιος απεικονίζεται να γράφει είναι ένα αριστούργημα προοπτικής και φωτός.



Οι υδατογραφίες του Durer που αναπαριστούν την φύση, συνθέτουν μια ανεξάρτητη συλλογή σε όλο το έργο του. Σε μερικές από αυτές επικεντρώνεται στην όχη των λουλουδιών και των ζώων. Σε άλλες αναπαράγει τα χρώματά τους με εκπληκτικά αποτελέσματα.


Εγώ πάντως τον προτιμώ χαράκτη!! :-)

5 comments:

  1. Αυτόν μου εκθείαζες τις προάλλες;;;
    Τα έργα του εκπληκτικά ...
    Άντε να δω και τα δικά σου..
    (οχι οτι τίθεται θέμα σύγκρισης...:p)

    Φιλιάαααα

    ReplyDelete
  2. Αυτόν, αυτόν!!!!
    :-)

    ReplyDelete
  3. Poli kalos!

    eida sto profile sou polla koina mousika kai kinimatografika endiaferoda!teleia!!kalinixta!

    ReplyDelete
  4. @Leviathan
    Καλώς ήρθες λοιπόν! :)

    ReplyDelete
  5. σε βρήκα πάνω στο διάβασμά μου, μου αρέσει πολύ το λιτό ύφος σου που δεν κουράζει. Θα σου ζητούσα περισσότερες λεπτομέρειες με αναφορά σε στοιχεία μέσα στον πίνακα.
    Φιλικά :)

    ReplyDelete