Monday 22 March 2010

Όνειρα

Όνειρο είναι η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων, ιδεών, συναισθημάτων και άλλων αισθήσεων κατά την διάρκεια του ύπνου. To περιεχόμενο των ονείρων είναι συχνά αδύνατο ή έστω απίθανο να συμβεί στην φυσική πραγματικότητα, και είναι πέρα από τον έλεγχο αυτού που το βιώνει.
Η εξαίρεση σ' αυτό είναι γνωστή ως συνειδητό όνειρο, κατά το οποίο το άτομο συνειδητοποιεί ότι ονειρεύεται και συχνά είναι σε θέση να αλλάξει το ονειρικό του περιβάλλον και να ασκήσει έλεγχο σε διάφορες πτυχές του ονειρικού περιεχομένου.

Κατά πόσο λοιπόν πρέπει να αφήνουμε τα όνειρα να μας επηρεάζουν?
Τι ρόλο παίζουν?? Μπορούμε να απογοητευτούμε, να ερωτευτούμε, να στεναχωρηθούμε...και όλα αυτά μέσα από ένα όνειρο???

3 comments:

  1. Πολλές φορές τα όνειρα έχουν σχέση με όσα ζούμε στην καθημερινότητά μας, άλλες πάλι όχι.
    Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να τα ερμηνεύσουν για να προβλέψουν το μέλλον μας (ονειροκρίτες και δεν συμμαζεύεται), και επηρρεάζουν πολύ κόσμο.
    Προσωπικά είμαι της άποψης οτι δεν πρέπει να μας επηρρεάζουν αρνητικά τα όνειρα σε καμία περίπτωση. Αυτο δεν σημαίνει βεβαια οτι δεν μπορούμε να τα σχολιάζουμε, με τους φίλους μας σαν μια ξεχωριστή εμπειρία.

    Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχω το προνόμιο να βλέπω συχνά όνειρα. Και οταν το κάνω είναι πολύ δύσκολο να θυμηθώ λεπτομέρειες!!

    ReplyDelete
  2. "γνωστή ως συνειδητό όνειρο, κατά το οποίο το άτομο συνειδητοποιεί ότι ονειρεύεται και συχνά είναι σε θέση να αλλάξει το ονειρικό του περιβάλλον και να ασκήσει έλεγχο σε διάφορες πτυχές του ονειρικού περιεχομένου."
    A! Έτσι ονομάζονται!... Πολύ συχνά έχω τέτοια!...

    ReplyDelete
  3. @ckarelio
    Καλά δεν συζητάμε για ονειροκρίτες, προβλέψεις και κληρονομικά χαρίσματα!! Αυτά είναι υπερβολικά και εντελώς χαζά κατά την άποψή μου. Αλλά όπως και να το κάνεις κάποια όνειρα μοιραία μας επηρεάζουν λιγάκι!!

    @Εγκλω
    Έτσι έτσι τα λένε, άσε βλέπω και εγώ πολλά τέτοια! Μιλάμε για τρελλά σενάρια.. Περιπέτειες, θρίλερ, αστυνομικά, φαντασίας...τα πάντα όλα!!! :-)

    ReplyDelete