Πόσες φορές την εννοούσαμε πραγματικά και πόσες φορές την είπαμε απλά για να την πούμε;
Σε πόσες απ' αυτές το λάθος ήταν δικό μας και σε πόσες απλά αποφασίσαμε να αναλάβουμε την ευθύνη ξένων πράξεων?
Όλοι νομίζω έχουμε σε ένα βαθμό την τάση να ζητάμε συγγνώμη απλά και μόνο για να ηρεμήσουμε λίγο τα πράγματα, για να χαλαρώσουμε το κλίμα, για να ξεχαστεί το θέμα ή απλά να προσπεραστεί και για να συνεχίσουμε να ζούμε στην αυταπάτη πως τίποτα δεν συνέβη και κανείς δεν ενοχλήθηκε!!! Και τις περισσότερες φορές φυσικά έχει αποτέλεσμα!!!
Εσύ ζητάς συγνώμη χωρίς να φταις, ο άλλος τονώνει τον εγωισμό του και δέχεται την "λευκή" σου συγνώμη, εσύ δέχεσαι την "λευκή" του συγχώρεση, το παραμύθι συνεχίζεται και όλοι ζούμε καλά και οι άλλοι ακόμα καλύτερα!
Τελικά και αυτή η λέξη έχει χάσει τη σημασία της; Ή απλά εμείς την παραφράσαμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και να νομίζουμε πως κοιμόμαστε ήρεμοι τα βράδια;
Η λέξη χάνει την σημασία της, όταν συμβαίνει αυτό που περιγράφεις παραπάνω. Δηλαδή όταν ζητάμε συγγνώμη ενώ ξέρουμε οτι δεν φταίμε εμείς αλλά το κάνουμε μόνο και μόνο για να αναλάβουμε τις ευθύνες που αναλογούν σε άλλους.
ReplyDeleteΕπίσης χάνεται το νόημα της λέξης όταν ζητάμε συνέχεια συγγνώμη, ακόμα και για θέματα δευτερεύουσας σημασίας.
Πάντως νομίζω σε αρκετές περιπτώσεις, δεν χρειάζεται καν να ζητάμε συγγνώμη. Με την συμπεριφορά μας και μόνο μπορούμε να δείξουμε στον άλλο οτι έχουμε κάνει σφάλμα και το έχουμε μετανιώσει.
Καλό Απόγευμα!
ΥΣ 1: όσο ζω μαθαίνω πάντως, σήμερα έμαθα οτι γράφεται με 2 γ η συγγνώμη. Καλά μην βαράτε, εγώ πληροφορικός είμαι που να ξέρω απο γραμματικές τώρα :PPPP
Δυστυχώς έτσι συμβαίνει, όταν ζητάμε συνέχεια συγνώμη μάλλον η σημασία σιγά σιγά αρχίζει να χάνεται, για αυτό ίσως θα πρέπει να προσέχουμε λίγο περισσότερο.
ReplyDeleteΣε ότι αφορά τώρα για το αν χρειάζεται να ζητάμε συγνώμη, εγώ θα ήθελα να μπορώ να ζητάω και να μου ζητάνε όταν πρέπει συγνώμη, γιατι οι πράξεις μερικές φορές δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές!!
Άργησα λιγάκι αλλά σου απάντησα!! ;)
Αν η συγγνώμη είναι ειλικρινής και λέγεται όταν πρέπει χωρίς δηθενισμούς τότε είναι καλό να λέγεται και να δίνεται δεκτή!
ReplyDeleteΑν γίνεται καραμέλα για να καλύπτει τις ανασφάλειες εκατέρωθεν τότε είναι ανύπαρκτη κι αποτελέσματα δεν έχει.
ένα πράγμα θα σε πω!
ReplyDeleteαπό τότε που ανακαλύφθηκε η συγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο...
κ μεταξύ μας, τη μισώ θανάσιμα τη λέξη. προτιμώ να πράξω έτσι ώστε να μη φτάσω στο σημείο να ζητήσω συγνώμη, παρά να κάνω ότι μου ρθει με συνέπεια να χρειαστεί να ζητάω συγνώμες μετά.. μπλιάξ..